Heb jij je woning wel goed genoeg verzekerd?

08 Mar 2024

Heb jij je woning wel goed genoeg verzekerd?

Wanneer een verzekering niet verplicht is, kun je denken dat het ook niet nodig is om hem af te sluiten. Dit argument wordt vaak gehoord wanneer het bijvoorbeeld gaat over een woonverzekering. De reden dat deze polis echter niet verplicht is, is omdat de overheid zich niet wil bemoeien met je persoonlijke omstandigheden. Echter, wil je veel problemen voorkomen, dan doe je er heel verstandig aan om een woonverzekering voor jouw situatie af te sluiten. Hoe dit precies zit en hoe je zelf een goede verzekering kunt afsluiten, willen wij je in dit artikel graag laten zien. Je zult zien dat je er snel voor kunt zorgen dat je heel veel minder risico loopt. Mocht er eens iets gebeuren dan heb je een vangnet achter de hand. 

Kijk naar je woonsituatie als je een verzekering gaat afsluiten 

Wat een goede woonverzekering is, is voor iedereen weer anders. Dat heeft te maken met het feit dat je je verzekering moet afstemmen op jouw woonsituatie. Het gaat er hier voornamelijk om of je een woning huurt, of dat je het huis waarin je woont gekocht hebt. Wanneer je in een huurhuis woont, heb je enkel een inboedelverzekering passend voor jou nodig. Deze polis dekt alle schade die kan ontstaan aan je spullen. Soms denken mensen dat de spullen in hun huis nauwelijks waarde hebben en dat ze daarom geen inboedelverzekering nodig hebben. Dat is echter geen verstandige keus. Het gaat er namelijk ook om dat je in staat bent om in één keer je hele inboedel te vervangen als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat er brand in je woning gewoed heeft. Ten tweede dekt een inboedelverzekering ook schade als gevolg van cybercrime. Dit kan enorme schade aanrichten en die risico’s kun je eenvoudig afwenden als je een goede verzekering hebt.

Huis gekocht? Dan heb je ook een opstalverzekering nodig 

Als je het huis waarin je woont, gekocht hebt, moet je nog een tweede verzekering aan je woonverzekering toevoegen: de opstalverzekering. Je verzekeraar maakt namelijk onderscheid tussen de spullen die in je woning staan en je woning zelf omdat niet iedereen een koopwoning heeft. Met de opstalverzekering kun je alle schade dekken die ontstaan is aan de structuur van je woning. Daarmee wordt niet alleen de woning zelf bedoeld, maar ook de elementen die aan de woning vastgemaakt zijn, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Zelfs je laadpaal valt onder deze polis waardoor hij dus ideaal is voor mensen die hun woning hebben verduurzaamd. Omdat juist de schade aan je woning hoge kosten met zich meebrengt, is het van groot belang dat je een goede opstalverzekering hebt als je door rampspoed getroffen wordt. Je kunt er zelfs je tijdelijke woonruimte mee betalen wanneer je niet meer in je eigen woning kunt verblijven. Je ziet het: dit vangnet heb je nodig. 

Je kunt je verzekering uitbreiden met handige extra opties 

Hoe beter je je verzekering afstemt op je wensen, hoe meer profijt je zult hebben van je polis. Kijk daarom ook altijd even naar de aanvullende verzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld de ruiten van je woning extra verzekeren. Of wat dacht je van een mobiele elektronica polis? Hiermee is niet alleen jouw telefoon, maar ook die van al je gezinsleden altijd gedekt tegen ongelukjes. Dat kan een hoop geld besparen en dat terwijl je er maar weinig voor betaalt. Kijk even op de site van je verzekeraar om te zien hoe je je polis vandaag nog kunt afsluiten.