Shirley Watts, weduwe van drummer Charlie Watts, sterft op 84-jarige leeftijd

20 Dec 2022

Shirley Watts, weduwe van drummer Charlie Watts, sterft op 84-jarige leeftijd

Shirley Ann Watts, een voormalige kunststudente en vooraanstaand fokker van Arabische paarden die drummer Charlie Watts ontmoette lang voordat hij bij de Rolling Stones kwam en met hem een ​​van de meest duurzame huwelijken van de rock vormde, is overleden. Ze was 84.

"Shirley is op vrijdag 16 december vredig ingeslapen in Devon na een kort ziekbed omringd door haar familie", maakte haar familie maandag bekend. Ronnie Wood van The Rolling Stones was een van degenen die om haar rouwden.

"We zullen je enorm missen, maar troost je dat je herenigd bent met je geliefde Charlie", schreef Wood op Facebook.

Terwijl Wood, Mick Jagger en Keith Richards allemaal meerdere vrouwen en vriendinnen hebben gehad, bleven Charlie en Shirley Watts meer dan 50 jaar samen, tot Charlie stierf in 2021. Hun enige bekende crisis vond plaats in het midden van de jaren tachtig, toen Charlie Watts worstelde met heroïneverslaving, een tijd die hem later bijna zijn huwelijk zou kosten. Anders werd hij beschouwd als zo toegewijd aan zijn vrouw en dochter Seraphina, dat journalisten hem in wezen met rust lieten.

"Ik heb altijd al drummer willen worden (en) zolang het comfortabel is met mijn vrouw, zal ik het blijven doen", vertelde hij in 1996 aan het tijdschrift Rolling Stone.

Toen Charlie niet aan het toeren was of aan het opnemen was, woonden hij en zijn gezin op een 600 hectare groot 16e-eeuws landgoed in Devon, waar ze beter bekend stonden om hun Pools-Arabische paarden en om het redden van dieren dan om de unieke plek van de drummer in rock geschiedenis. Verhalen over de Watts verschenen net zo vaak in Arabian Horse World als in een muziekpublicatie.

Volgens Charlie had zijn vrouw warme relaties met Jagger en Richards en draaide ze, in tegenstelling tot hem, overal in huis de muziek van de Stones. Maar Shirley uitte zelf ambivalente gevoelens door in 1989 aan Vanity Fair te vertellen dat het drugsgebruik van de band haar leven "heel, heel diep" had beïnvloed en dat ze verder weinig kon gebruiken in de wereld van rocksterren.

“Het was nogal afschuwelijk om in het leven van de Rolling Stones te worden gegooid”, zei ze. “Ik ben zo'n 25 jaar echt verdwaald geweest en ik heb het nooit kunnen verwerken. Er is veel woede geweest, veel ervan heel, heel diep. Ik hou van de mensen in de groep - tot op zekere hoogte. Maar ik heb altijd een hekel gehad aan de manier waarop rockmuziek en zijn wereld vrouwen behandelen, en met name de houding van de Rolling Stones. Er is geen respect.”

Verhaal gaat verder

Shirley Ann Shepherd werd geboren in Londen in 1938 en studeerde beeldhouwkunst aan het Royal College of Art in de vroege jaren '60 toen ze voor het eerst haar toekomstige echtgenoot zag, die destijds deel uitmaakte van de opkomende blues- en jazzscene in Engeland dat omvatte ook Jagger en Richards. Ze waren al aan het daten toen Watts begin 1963 bij de Stones kwam en het jaar daarop trouwde, net zoals de band zichzelf had gevestigd als de tweede na de Beatles in lokale populariteit.

“Ze was zo grappig en slim, en ze had de meest aanstekelijke lach die je ooit had gehoord”, zei Charlie Watts over haar tijdens een interview door The Guardian in 2000. “En ik hield van de wereld waarin ze zich bevond, de wereld van kunst en beeldhouwkunst. Ik bewonderde Shirley gewoon heel, heel erg.”

Het grootste schandaal over hun huwelijk was hun beslissing om te trouwen. Bruiloften van rocksterren werden in die tijd als een slechte zaak beschouwd, een afknapper voor jonge vrouwelijke fans - John Lennon van de Beatles was een van degenen die zich afwendden toen verslaggevers hem naar zijn huiselijk leven vroegen.

Zonder de andere Stones te informeren, trouwden de Watts in Bradford en lunchten ze rustig in een nabijgelegen pub. Volgens "Charlie's Good Tonight" van Paul Sexton, een biografie uit 2022 van de overleden drummer, geschreven met medewerking van zijn familie, ontkende Charlie Watts aanvankelijk berichten dat hij getrouwd was en vertelde hij de Daily Express dat "het mijn carrière veel schade zou toebrengen". als het verhaal de ronde deed.” Maar Shirley bevestigde het nieuws graag en zei dat ze "het niet langer konden verdragen om apart te leven".

Charlie noch Shirley hielden er niet van om de aandacht op zichzelf te vestigen, maar soms deden ze dat toch. Shirley Watts werd in 1971 op de luchthaven van Nice gearresteerd voor het aanvallen van douanebeambten nadat ze naar verluidt haar man hadden uitgekozen om aandacht. In 2016 dreigde ze Poolse regeringsfunctionarissen aan te klagen wegens vermeende mishandeling van twee Arabische merries op een staatsboerderij.

Shirley Watts heeft ook een strijd met alcoholisme doorstaan, die ze heeft overwonnen door urenlang paarden en honden te beeldhouwen. De gedeelde interesse van de Watts in paarden groeide van het verzamelen van beeldjes tot het fokken van honderden Arabische paarden, een passie die begon nadat Charlie een halfbloedhengst voor zijn vrouw had gekocht.

“Ik geef de voorkeur aan mijn leven hier met de paarden. Ik hou van de jacht. Het gevoel van macht dat je op een paard krijgt, 'zei ze tegen Vanity Fair. 'Het is een heel oerinstinct. Als je de honden hoort - ze noemen het de muziek - als je de muziek van de honden hoort, is het bloedstollend, zo opwindend. En het heeft zowel invloed op jou als op het paard. Er gaat niets boven. Het is gevaarlijk. Het is spannend."

Lachend voegde ze eraan toe: "Het klinkt eerder als een rock-'n-roll-concert."